Când un bărbat și o femeie devin unu, acel ”unu” esti TU (Rumi)

miercuri, 25 martie 2015

Osho - Energia Feminina

Osho – Energia feminina I

De ceva timp  traiesc minunea de a intelege diferentele dintre energia feminina si cea masculina. Intuiam cele spuse de Osho…La un moment dat chiar spuneam ca fara iubire ma topesc, aceasta fiind ca o hrana pentru mine…doar ca spusele lui Osho sunt mai clare decat sentimentele mele… Sentimentele nu le poti pune intotdeauna cand vrei in  cuvinte, asa ca il las pe el…
PS: in postarea urmatoare, despre ajustarile ce au loc intr-o relatie cand unul din parteneri creste…tot de la nenea Osho citire :-P

Gurdjieff a spus ca o femeie nu poate ajunge la realizare decat prin intermediul unui barbat – si are dreptate. Are dreptate pentru ca energia feminina difera de cea masculina. Este ca si cum cineva ar spune ca doar o femeie poate da nastere unui copil. Un barbat nu poate sa dea nastere unui copil – el poate sa dea nastere unui copil doar prin intermediul unei femei. Structura fizica a femeii are un pantec; structura fizica a unui barbat este lipsita de pantec – el nu poate avea un copil decat prin intermediul unei femei. Acelasi lucru, dar in sens invers, se intampla in cazul nasterii spirituale: o femeie se poate ilumina doar prin intermediul unui barbat. Si energia lor spirituala difera, la fel ca structura fizica.
De ce? De ce stau lucrurile asa? Si retineti, aici nu e vorba despre egalitate sau inegalitate – este vorba despre diferenta. Femeile nu sunt mai prejos decat barbatii pentru ca nu pot ajunge in mod direct; barbatul nu este mai prejos decat femeia pentru ca el nu poate da nastere unui copil in mod direct. Sunt diferiti. Nu e vorba de inegalitate sau inegalitate, nu se pune problema evaluarii. Sunt pur si simplu diferiti, iar acesta este un fapt.
De ce este dificil pentru o femeie sa atinga iluminarea in mod direct? Si de ce pentru un barbat e posibil sa atinga iluminarea in mod direct? Exista doua cai, doar doua, in esenta, care duc la iluminare. Una este meditatia, cealalta este iubirea. Le poti numi calea intelepciunii si calea devotiunii. Caile fundamentale sunt doar doua.
Iubirea are nevoie de altcineva; meditatia poate fi facuta in singuratate. Barbatul poate ajunge la realizare prin meditatie – de aceea el poate ajunge in mod direct. El poate fi singur. In adancul sau el este singur. Singuratatea este fireasca pentru un barbat. Pentru o femeie e dificil, foarte dificil, aproape imposibil sa fie singura. Intreaga ei fiinta reprezinta o nevoie imperioasa si profunda de a iubi, iar pentru a putea iubi are nevoie de altcineva. Cum ai putea iubi daca celalalt nu e acolo? De meditat, poti medita daca celalalt nu e acolo – nu e nicio problema.
Femeia, energia feminina ajunge la starea meditativa prin iubire; iar energia masculina ajunge la iubire prin meditatie. Un Buddha ajunge sa fie o mare forta a iubirii – dar prin meditatie. (…) E dificil pentru un barbat sa intre in meditatie atunci cand este indragostit – aici e problema. E foarte dificil, fiindca atunci cand este indragostit, ori de cate ori sta in liniste ii apare in minte persoana cealalta; intreaga lui fiinta incepe sa se miste in jurul ei. (…) Daca iubesti pe cineva, atunci cand esti ocupat poti sa uiti, dar atunci cand n-ai nicio ocupatie, persoana cealalta iti revine imediat in amintire si astfel nu mai ramane spatiu in care sa intre divinul.
Barbatul nu poate ajunge la dii=vin prin iubire. Intreaga lui energie este total diferita de energia feminina. Mai intai el ar trebui sa ajunga la meditatie – dupa aceea ii apare iubirea. Atunci nu mai e nicio problema. Mai intai trebuie sa ajunga la divin, dupa aceea si persoana iubita devine divina. (…)
Cu totul invers se intampla in cazul unei femei. Ea nu poate medita din cauza ca intreaga ei fiinta este o nevoie imperioasa de celalalt. Ea nu poate sa fie singura. De fiecare data cand e singura, ea sufera. Asa ca daca spui: “Sa fii singur inseamna beatitudine, sa fii singur inseamna extaz”, o femeie nu poate intelege. In toata lumea s-a pus accentul pe a fi singur din cauza prea multor cautatori barbati – un Buddha, un Mahavira, un Iisus, un Mahomed. Toti acestia s-au insingurat si au ajuns la iluminare doar in singuratate. Ei au creat mediul.
Atunci cand e singura, o femeie e in suferinta. Daca exista un iubit, fie si in mintea ei, se simte fericita. Daca cineva iubeste, daca cineva e iubit – daca exista iubire in jurul ei, ea se simte hranita. Este o hrana, o hrana subtila. Ori de cate ori o femeie simte ca nu exista iubire, ea pur si simplu flamanzeste, se sufoca; intreaga fiinta i se ingusteaza. Asa ca o femeie nu se poate niciodata gandi ca singuratatea e beatifica. (…)
Simpla idee, simpla notiune, doar sentimentul ca celalalt exista si ca exista iubirea face ca o femeie sa se simta implinita. E hranita, e plina de viata. Doar prin aceasta iubire va ajunge ea la punctul in care cel care iubeste si cel iubit devin una. Atunci va aparea meditatia.
In cazul energiei feminine, meditatia apare doar in fuziunea cea mai profunda a iubirii. Acum nu mai poate fi niciodata singura. Acum poate sta in solitudine, nu mai e nicio problema; iubitul a fuzionat, e inauntrul ei. (…)
Diferenta aceasta trebuie inteleasa, trebuie inteleasa in profunzime, pentru ca totul depinde de ea. Gurdjieff are dreptate. Energia feminina va iubi, iar prin iubire va inflori starea meditativa, samadhi. Va aparea satori, dar in profunzime, la radacina se va afla iubirea, iar satori va fi inflorirea. In cazul energiei masculine, satori va fi la radacina, samadhi va fi la radacina, meditatia va fi la radacina si apoi va inflori iubirea. Dar iubirea va fi o inflorire.

Osho – Energia feminina II


Pentru profunzimea cu care crestem impreuna…
Acesta este sentimentul meu, ca ori de cate ori un barbat cautator vine la mine, el e interesat de meditatie si ori de cate ori vine la mine o femeie in cautarea spirituala, ea e interesata de iubire. O pot face sa devina interesata de meditatie daca-i spun ca prin intermediul ei ii va aparea iubirea. Dar dorinta ei profunda se indreapta spre iubire. Pentru o femeie, Iubirea este Dumnezeu. (…)
Cand vin la mine femei aflate in cautarea spirituala, profunzimea lor este zguduita. Ele incep sa simta un nou impuls, o noua iubire care rasare in ele. Acum sotii sau iubitii lor, partenerii lor nu vor mai fi capabili sa satisfaca aceasta nevoie. Aceasta poate fi satisfacuta doar de catre o fiinta de o calitate mult mai inalta. Asa se intampla.
Si-atunci iubitul tau, sotul tau va trebui sa devina mai meditativ, sa dea nastere unor calitati mai inalte ale fiintei…doar atunci va putea el sa te implineasca. Altfel relatia se va rupe, puntea nu poate ramane; va trebui sa gasesti un prieten nou. Sau, daca e imposibil sa gasesti un prieten nou atunci nu-ti ramane decat sa iubesti divinul. Nu-ti ramane decat sa uiti, pur si simplu,  de partea fizica – acum nu mai e pentru tine.
Acelasi lucru se intampla cautatorilor barbati, intr-un mod diferit. Atunci cand vin la mine, ei devin mai meditativi. Dupa ce devin mai meditativi, puntea dintre ei si partenerele lor de pana atunci se rupe, devine subreda. Acum prietena sau sotia lor trebuie sa creasca, altminteri relatia va ajunge in impas, nu va putea fi mentinuta.
Retineti ca toate relatiile noastre, asa-numitele relatii, sunt doar ajustari. Daca unul din parteneri se schimba, ajustarea are de suferit – in bine sau in rau, nu asta conteaza. Oamenii vin la mine si ma intreaba: daca meditatia aduce calitati mai inalte, atunci de ce s-a rupt relatia? Nu aceasta este intrebarea. Relatia era doar o ajustare intre doua persoane, asa cum erau ele.Acum una dintre ele s-a schimbat, cealalta trebuie sa creasca impreuna cu ea; in caz contrar vor aparea probleme, lucrurile vor deveni false.
Atunci cand un barbat vine aici, el devine mai meditativ. Cu cat e mai meditativ, cu atat mai mult vrea sa fie singur. Sotia, iubita va fi deranjata de lucrul acesta. Daca nu e intelegatoare, va incepe sa creeze probleme – barbatul acesta vrea sa fie mai singur. Daca e intelegatoare, atunci nu va fi nicio problema, dar intelegerea aceasta se poate ivi doar daca iubirea ei creste. Daca se simte mai iubitoare, atunci ii poate permite prietenului ei sa fie singur, iar ea ii va proteja singuratatea. Va incerca sa se asigure ca aceasta nu e deranjata – asa se va manifesta acum iubirea ei.
Iar daca barbatul acesta simte…daca el simte ca ea are grija ca meditatia lui sa nu fie tulburata, ca i-o protejeaza, ca i-o ocroteste, daca simte ca tacerea lui primeste sprijin, atunci nu mai are nevoie sa fuga de ea. Dar asa ceva se intampla doar daca iubirea ei creste.
Atunci cand creste meditatia unui barbat, trebuie sa creasca si iubirea unei femei. Doar asa pot ei sa tina pasul si asa va aparea o armonie mai inalta, iar aceasta va continua, tot mai inalta si mai inalta. Si va veni un moment cand barbatul va fi total in meditatie, iar femeia total in iubire – doar atunci are loc intalnirea perfecta, doar atunci orgasmul suprem, real dintre doua persoane. Nu fizic, nu sexual – total. Doua existente care se intalnesc una intr-alta, dizolvandu-se. Atunci cel care iubeste devine usa, cel iubit devine usa, si amandoi ating ceea ce este unitar.
Sursa : Osho – Calea mea, calea norilor albi

Sursa articol : https://nemuritoareaderand.wordpress.com/2012/01/01/osho-energia-feminina-ii/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu