Când un bărbat și o femeie devin unu, acel ”unu” esti TU (Rumi)

joi, 7 mai 2015

Relatii mature vs. relatii imature





Cuplurile mature nu „cad în iubire” (joc de cuvinte, pornind de la expresia din limba engleză to fall in love), ci “intră în ea”. Dragostea nu e ceva în care cazi, ci ceva care te înalță (din engl. to rise in love).
A cădea înseamnă să te subestimezi, să renunți și să rămâi blocat undeva mai jos decât locul din care ai pornit. Trebuie să te ridici după ce “ai căzut” (conform expresiei, a te indrăgosti e ca și cum ai cădea într-o groapă).
Iubirea nu e așa- cel puțin nu pentru oamenii care iubesc cu adevărat. Cuplurile imature “cad în dragoste”, în timp ce cuplurile mature o navighează. Dragostea este fie un joc trecător, fie pentru totdeauna. Un cuplu este fie matur, fie imatur.
Dar cum poți ști ce fel de relație de cuplu ai? Cum îți dai seama dacă relația ta este pe termen lung sau povara de 2 luni pe care toată lumea a prevăzut-o în timp ce tu erai obsedat/ă de ea?
În primul rând, ar trebui să fie ușor, de la început până la sfârșit. Fără certuri pasionale încheiate cu sex de împăcare, fără apeluri telefonice obsesive, mesaje după mesaje sau griji peste griji și fără dramă.
Nu este dramă, pentru că drama este pentru copii. Drama este pentru oamenii care nu știu cum să fie într-o relație- care trăiesc după noțiuni idealiste, preconcepute, că iubirea trebuie să fie sălbatică și obsesivă.
Iubirea e ușoară. E cel mai ușor lucru pe care l-ai făcut vreodată. Este cel mai calm spațiu din viața ta, este pătura cu care te acoperi și te face să te simți cel mai în siguranță. Este ceva care se întâmplă natural, nu e nevoie să te lupți zi și noapte pentru ea.
Când iubești pe cineva și el/ea te iubește, nu există nici măcar o urmă de dubiu în ceea ce privește sentimentele ei/lui pentru tine, asta se numește pacea minții. O pace a minții pe care n-ai avut-o înainte, genul acela de pace care te face smerit și care te reînvie.
O relație matură trăiește după această pace a minții, în timp ce relația imatură se îneacă în ea.
Relațiile imature pun întrebări; cele mature răspund la ele.
Relațiile imature sunt toate despre îndoieli. Oare mă iubește? Oare mă înșală? Oare vom fi împreună peste două luni?
Cuplurile mature nu pun întrebări. Ele deja știu răspunsurile la întrebări și nu au nevoie de confirmări din partea partenerilor.
Ele sunt stabile și lipsite de orice îndoială deoarece în iubirea matură nu este vorba despre întrebări mărunte, triviale, ci despre liniștea de a ști răspunsul la marea întrebare.
Relațiile imature te lasă cu dorința de a vrea ceva, de a tânji după ceva; relațiile mature îți dau ceea ce tu ai nevoie
Există un gol în relațiile imature; o aparentă absență și o neliniște fără sfârșit ca și cum ceva lipsește din relație.
Te macină când mergi la somn sau când vă desparțiți pentru câteva ore. Te arde mocnit când sunteți împreună, dar o alungi prin sex și vorbire neîncetată.
Relațiile mature nu au niciun vid. Nu există spații goale sau crăpături mici. Nu este niciodată un sentiment că ceva ți-a fost luat sau teama că partenerul tău va pleca cu o altă persoană.
Iubirea dintre doi oameni maturi umple fiecare crăpătură din ființa lor pe care ei nici nu știau că o au.
Relatiile imature se străduiesc să fie o singură persoană completă; relatiile mature se simt bine fiind două persoane independente.
Relațiile imature sunt formate din două persoane incomplete. Ele sunt două jumătăți care încearcă să formeze un întreg.
Sunt două persoane care caută ceva ce nu poate fi găsit într-o altă persoană. Se domină unul pe altul, se forțează reciproc și formează o relație disfuncțională.
Cuplurile mature niciodată nu se străduiesc să fie o singură ființă. In aceste cupluri exista două persoane independente care caută să devină oameni mai buni alături unul de altul. Iubirea dintre cei doi nu este despre a fi întregi, despre a se reîntregi din nou, ci e una care respectă individualitatea fiecăruia.
Este vorba despre a se încuraja reciproc să-și urmărească pasiunile, interesele și să devină cea mai bună versiune a lor.
Relațiile imature își pierd motivația; relațiile mature te motivează și mai mult
Toți ne afundăm în dragoste. E ușor să petreci zile întregi de giugiuleală în pat și weekend-uri afundați în așternuturi și săruturi.
Însă, în final, genul acela de dragoste se transformă în iubirea care te motivează- acel tip de iubire care vine când vrei să-ți faci o viață cu cineva și muncești din greu să ai acea viață cu persoana pe care o iubești. Cuplurile imature nu ajung niciodată să facă asta.
Ei nu simt impulsul de a-l părăsi pe celălalt, doar ca să se întoarcă mai determinați și plini de succes, astfel încât să-și facă o viață împreună.
In relațiile imature partenerii se ceartă prin mesaje; în relațiile mature se discută totul față în față.
Să te cerți e natural. Să trimiți mesaje prin care te cerți nu este. Cuplurile mature nu își pierd toate zilele cu fața în ecran, contrazicându-se.
Când au ceva de rezolvat, o fac față în față- unde semnificația cuvintelor nu poate fi interpretată greșit din cauza emoticon-urilor folosite sau a corecturilor gramaticale. Cuplurile imature își energizează relația cu certuri neîncetate și mesaje lungi.
Cuplurile imature văd mesajele lungi ca pe o dovadă a relației lor și li se pare confortabil să petreacă ore întregi ascunzându-se în spatele telefoanelor.
Relațiile imature sunt despre a se găsi pe sine; relațiile mature se cunosc deja pe sine.
Relațiile sunt doar pentru doi oameni compleți care caută companie, însă din păcate mulți oameni incompleți le caută pentru a-i reîntregi. Aici se face diferența între relații mature și cele imature.
Nu poți să ai o relație sănătoasă cu doi oameni nesănătoși. Când încerci să te folosești de cineva ca să te completeze, atunci creezi o relație incompletă.
Relațiile imature se simt amenințate de oricine; în relațiile mature partenerii se bucură când întâlnesc alți oameni.
Întotdeauna vor exista oameni în viața ta, întotdeauna va exista un trecut și surprize în spatele ușilor închise. Totuși, relațiile mature nu se simt amenințate de străini sau de foști iubiți. Cuplurile cred în iubirea lor și în iubirea partenerilor pentru ei.
Cuplurile imature văd amenințări în oricine. Se amăgesc și sunt paranoici pentru că dragostea lor e superficială. Ei nu au o fundație suficient de puternică ca să treacă fără efort peste amenințări și factori care le pot distrage atenția.
Relațiile imature trăiesc după noțiuni preconcepute; relațiile mature lasă ca totul să curgă.
Nu există timp potrivit sau nepotrivit pentru a se muta împreună. Nu au un an specific pentru căsătorie și, cu siguranța, nu au un plan pentru cum va fi tot restul vieții lor împreună.
Când ești îndrăgostit lucrurile se întâmplă la timpul lor. Simți lucrurile și îti urmezi inima.
Totuși, cuplurile imature nu au parte de aceste simțiri, aceste instincte și acele momente lipsite de efort. Ei inventează reguli și consideră că timpul este cel care decide dacă relația va merge sau va eșua.
În relațiile imature ești judecat pentru trecutul tău; relațiile mature te ajută “să îl cari”.
Cu toții avem un trecut și în multe cazuri e unul de care nu suntem mândri.  Nu putem să îi ajutăm pe oameni reproșându-le lucruri care s-au întâmplat înainte ca noi să îi cunoaștem. Tot ce contează e cum sunt ei acum. Însă cuplurile imature refuză să vadă mai departe de trecut.
Cuplurile mature nu doar acceptă trecutul celuilalt, ba chiar vor să îl ajute să-și vindece rănile. Ei se uită dincolo de greșeli și defecte îndreptându-se către frumusețea unui viitor împreună.

Sursa: http://www.the-open-mind.com/the-difference-between-a-mature-relationship-and-an-immature-relationship/
Cu drag,
Echipa Life in Balance

Sursa articol : http://lifeinbalance.ro/2015/05/06/relatii-mature-vs-relatii-imature/?utm_source=Life+in+Balance+Newsletter&utm_campaign=b339a580b0-Posts_from_RSSFEED_TITLE_for_RSSFEED_DATE_4_6_2015&utm_medium=email&utm_term=0_ce4ed9a5f0-b339a580b0-100739237

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu