Când un bărbat și o femeie devin unu, acel ”unu” esti TU (Rumi)

joi, 21 mai 2020

Magdalena Dragan - despre Anima si Animus
Pentru a va explica despre ele, va spun f pe scurt ce este un arhetip ( am postat ieri ceva despre arhetipuri dintr-o alta perspectiva).

Asadar, f pe scurt, arhetipul este un tipar cu care ne nastem. Mostenit. Din mosi-stramosi. Este ca si cum undeva, in inconstientul nostru profund ( si colectiv, al intregii umanitati) exista asemenea tipare. Pt ca nu suntem constienti de ele, asta nu inseamna ca ele nu sunt extrem de puternice. Tot ele ne creeaza de fapt felul in care gandim, cum simtim si cum actionam. Sunt f multe arhetipuri in inconstientul colectiv al umanitatii si ele se activeaza (se ridica la suprafata) pe rand, functie de context si dinamica psihologica a maselor.
 
Anima este arhetipul feminim prezent in barbat.
Animus este arhetipul masculin prezent in femeie.
Pt ca fiecare dintre noi contine in psihicul sau atat aspecte feminine cat si aspecte masculine.
Integrarea si armonizarea ambelor parti duce la implinire si elevarea sinelui. Reprimarea uneia dintre parti duce la mari dezechilibre la nivel individual dar si colectiv.

Pt ca ceea ce se intampla acum la nivel colectiv este consecinta reprimarii arhetipului Anima la nivel de umanitate si exacerbarea Animus...si pt ca echilibrarea situatiei va fi prin actiune colectiva de readucere la lumina a arhetipului Anima...dar in special pt ca tot ceea ce se face la nivel colectiv trebuie inceput intai la nivel individual, personal, iata de ce astazi va scriu despre echilibrarea acestor doua arhetipuri, in dreptul nostru, al fiecaruia.

Indiferent ca ne convine sau nu, ca noi credem sau nu, aceste aspecte feminine si masculine exista in noi. Nu au nimic de a face cu sexualitatea ci cu energia feminina si masculina. Energia nu are sex ci doar manifestare.

Suntem atat de obisnuiti sa ne divizam in noi insine si sa ne identificam si la nivel de energie doar cu ceea ce este reprezentat de sexul nostru...ne limitam teribil prin toate acestea. Noi stabilim clar ce este barbatesc si ce este femieiesc. Nu cumva sa le avem pe amandoua. Avem linie de demarcatie...insa...este ca si cum aruncam la gunoi jumatate din noi sau mergem intr-un picior.

Cand tinem la lumina o parte iar pe cealalta o reprimam, se va intampla urmatorul lucru: partea libera se exacerbeaza iar partea reprimata....va izbucni cu furie cand isi va rupe lanturile si se va manifesta in vietile noastre sub forma de diferite compulsii.
Hai sa o luam pe rand:
 
ANIMA - arhetipul feminin care exista in barbat ( reamintesc ca arhetipurile sunt efectiv gravate in inconstientul nostru..si mostenite...nu ai cum sa nu le ai).
Daca barbatul ii permite sa se manifeste, veti observa ca acel barbat va manifesta empatie, senzitivitate, tandrete, grija ( adaugate la natura lui masculina, nu ca fiind principala lui manifestare)

Daca barbatul va reprima aceasta parte feminina din el, pe langa faptul ca ii cam vor lipsi cele de mai sus, latura lui feminina se va manifesta dezechilibrat, cu furie, compulsiv, in incercarea de a fi acceptata si integrata. Asadar, un astfel de barbat incepe efectiv si are ➡️manifestari isterice ( stii barbatii aia furiosi de urla pana li se umfla jugulara?), are ➡️schimbari bruste de dispozitie ( acum e bine si peste 5 minute nu stii cum i se pare ceva dubios si explodeaza...un barbat la ciclu , si este ➡️foarte posesiv.
 
ANIMUS- arhetipul masculin care exista in femeie .
Daca femeia ii permite arhetipului sau masculin sa se manifeste liber, ea va manifesta curaj, rezilienta ( rezistenta crescuta la dificultati), motivatie de realizare si implinire de obiective ( adaugate naturii ei feminine, nu ca manifestare principala).

Daca femeia nu ii permite arhetipului sau masculin sa se manifeste liber, pe langa faptul ca ii cam vor lipsi cele de mai sus (si ce bune sunt la "casa omului" acele calitati masculine ale curajului, rezilientei, motivatiei), latura ei masculina se va manifesta cu furie, dezechilibrat, compulsiv. Astfel, femeia respectiva va fi ➡️ agresiva ( nu neaparat fizic) ➡️ razboinica si poate ➡️ dezvolta obsesii.

Ambele arhetipuri trebuie imbratisate si manifestate. Asta nu inseamna ca un barbat va deveni efeminat sau o femeie masculinizata.
Tocmai reprimarea lor duce la dezechilibru. Acceptarea lor duce la implinire si senzatia de complet, de pace. Se termina acel conflict interior al partii feminine si masculine din noi.

Un conflict fals, indus de religie si societate. Un conflict intre parti ale interiorului nostru.
Un barbat ce a rezolvat acest conflict interior poate merge la vanatoare sa ucida mamutul dintr-o miscare, dar in acelasi mod poate sa se bucure de zborul unui fluture si sa dea dovada de tandrete infinita cand uda florile sau mangaie chipul iubitei. Pai cand vezi asa amestec de forta si tandrete intr-un barbat...o femeie se indragosteste instant...este visul oricarei femei

Dar daca el doar ucide mamuti si cand femeia ( feminina, creativa, care cultiva frumosul, adora culoarea) vrea sa ii arate cum au inflorit muscatele ei de la geam, iar el se uita absent si tamp si mormaie de complezenta :"da...super" (pt ca nu este "barbatesc" sa admiri o floare...sa simti extazul si prezenta in fata unei flori) cum.credeti ca este?
O femeie ce a rezolvat acest conflict interior este senzuala, feminina si creativa, isi da voie sa fie slaba doar langa un barbat puternic

O femeie care nu lasa sa se manifeste aceasta latura masculina este ca atunci cand tu, barbatul, pleci la vanatoare de mamuti, si pleci amarat si cu inima stransa gandindu-te ca femeia ta va sta in pestera si se va jeli si va tremura de frica fara sa apere copiii de eventualele pericole si fara sa-i hraneasca...pt ca este distrusa ca ai plecat si ea nu stie sa se descurce singura. Si tu pleci la vanatoare cu grija celor de acasa.

In schimb, femeia ce-i permite laturii ei masculine sa fie libera, nu va pregeta sa puna mana pe topor sa-si apere puii...poate face si o mica afacere hand-made pana te intorci tu de la vanatoare. Pleci la vanatoare linistit ca va apara cuibul ca o leoaica si esti mandru de femeia ta ca se descurca in orice situatie si ca tot ce-si pune in cap duce la bun sfarsit.

Una este sa ai langa tine o panseluta timorata vesnic dependenta de tine si inlacrimata...si alta este sa ai o femeie senzuala si feminina care creste muscate si fluturi dar in secunda doi ia toporul daca este nevoie sa-si apere puii.
Si inchei pledoaria pt Animus/Anima cu o dez-amagire pt voi .

Dragoste la prima vedere simtim pt acea persoana de sex opus care intruchipeaza perfect exact partea arhetipul masculin din noi ( daca suntem femei), sau arhetipul feminin din noi ( daca suntem barbati). Partenerii pe care ni-i alegem sunt expresia a ceea ce trebuie sa scoatem la lumina din noi si sa integram.

Cum ar fi ca de acum sa-ti privesti partenerul ca partea ta masculina/feminina din psihicul tau? Ce vezi in el? Ce-ti arata? Ce ai de invatat? Ce ai de modificat? Ce relatie ai cu el?
Ai enorm de multe de inteles daca privesti lucrurile din aceasta perspectiva.
Si ca sa ne mutam si la nivel colectiv, acest pas il are de facut si umanitatea acum. Spiritual vorbind asta se intampla acum...a refulat arhetipul feminin colectiv si umanitatea are sa-l scoata la lumina si sa-l manifeste pt a vindeca si a ingriji tot ce a fost distrus pana acum.

Urmariti toate acestea individual si colectiv.
Schimbati-va perspectivele.
Lucrati cu voi.

Traim niste vremuri decisive la nivel de umanitate si ar fi pacat sa nu ne prindem de asta pt ca ne-am ratacit atentia pe alte lucruri nesemnificative comparativ cu ce traim si ce este nevoie acum ( tb sa fac o postare si despre atentie).
Nu va lasati invrajbiti unii impotriva altira....trucul acesta de subjugare a omului si de distragere a atentiei este vechi de cand lumea.

Suntem una atat in interiorul nostru ca energie feminina si masculina, dar si unii cu altii. Cand vom aboli principiul separarii DIN noi insine si DINTRE noi, vom avea un pamant nou si un cer nou.


sursa articol: facebook Magdalena Dragan

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3537765096251950&set=a.572714779423678&type=3&theater&redirect=false

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu