Când un bărbat și o femeie devin unu, acel ”unu” esti TU (Rumi)

vineri, 30 octombrie 2015

O relatie autentica

O relație autentică

Couple lying on the bed and smiling
Visăm mereu la un ”partener ideal” și nu de puține ori ni se întâmplă să forțăm prin asta folosirea măștilor în relația de cuplu. Imaginea partenerului ideal este conturată, din păcate, de filmele siropoase de la TV, de presă și media, care îți spun ”cum ar trebui să fie partenerul perfect”.

Căutăm perfecțiune într-o lume imperfectă, uitând că, de fapt, perfecțiunea este dată tocmai de unicitatea imperfecțiunilor fiecărei persoane. Suntem perfecți în imperfecțiunile noastre și cel mai frumos dar pe care ni-l putem face unul altuia este darul autenticității. Să se lase văzut fiecare drept ceea ce este și nu drept ceea ce vrea să pară.

Însă din teama de respingere, neacceptare sau chiar abandon și singurătate, oamenii se lasă prinși într-un rol care nu îi reprezintă. Și după prima minciună apare următoarea…și următoarea…și încă una…până când minunata relație care ar fi putut să fie se transformă într-o împânzătură de minciuni, mai densă și mai complicată decât o pânză de păianjen. Din acel moment, partenerul nu mai este un partener, ci o victimă prinsă într-o țesătură care o seacă de energie și de putere.
Este înțeleasă oarecum greșit noțiunea de ”relație de cuplu” de către oameni. Mulți aleg să se implice într-o relație doar din teama de a nu rămâne singuri. În aceste cazuri, partenerii implicați riscă să apeleze la măști și la diferite tertipuri pentru a-l ține pe celălalt alături. Dar o relație de cuplu nu se referă doar la un statut social și nicidecum nu se rezumă la mutat împreună, construit o familie și adus copii pe lume. Nu! O relație presupune evoluție! Iar o relație care are la bază un fundament puternic precum autenticitatea este cel mai propice spațiu pentru ca partenerii să evolueze, atât individual, cât și împreună.

Când îți recunoști ȚIE cine ești și ce îți dorești de la viață, când îți accepți și îmbrățișezi trecutul, cu toate perioadele sale negre și cu toate alegerile făcute, atunci îți va fi mult mai ușor să i te dăruiești partenerului exact așa cum ești, ”cu bune și cu rele”. Și dacă ești alături de omul potrivit, acesta nu doar că te va accepta cu tot bagajul tău, dar te va iubi exact pentru ceea ce ești. Nu te vei mai simți nicio secundă respins și vei putea fi tu, așa cum simți să fii și cum ești.

Pentru că într-o relație autentică…

Partenerii își dau unul altuia aripi. Fiecare vede potențialul din celălalt și îi permite să și-l manifeste, chiar îl încurajează și îi asigură de toată încrederea sa. Nimic nu este mai important pentru partenerul tău decât să te vadă pe tine fericit(ă) și împlinit(ă). Partenerii se susțin reciproc și scot în evidență toate acele resurse pe care unul sau altul le deține pentru a-și urma visul. Cei doi nu se țin pe loc unul pe altul, ci evoluează împreună.

Partenerii consideră comunicarea ca fiind un instrument esențial în evoluția lor ca și cuplu. Treptat, vă deschideți unul în fața celuilalt. Și în loc să vă ascundeți în spatele unor măști, alegeți să comunicați deschis despre cine sunteți și ce vă doriți. Comunicarea autentică este un proces care cere iubire, acceptare și multă înțelegere, partenerii rămânând receptivi unul la nevoile celuilalt.

Partenerii își scot reciproc în evidență calitățile. Atunci când unul dintre voi este mai ”down” sau nu are suficientă încredere în el însuși, celălalt îl încurajează, arătându-i toate lucrurile pentru care îl iubește și îl apreciază. În asemenea situații, ”eu nu pot”/”eu nu merit” devine ”eu știu că pot”/”știu că merit”. Și se ajunge aici prin simpla susținere a partenerului.

Partenerii sunt conștienți de importanța timpului petrecut împreună. Într-o relație autentică partenerii se bucură unul de celălalt. Ei nu încearcă să fugă unul de altul, așa cum se întâmplă într-o relație construită pe minciuni. Partenerii autentici valorifică fiecare moment petrecut împreună, chiar și momentele tensionate (atunci când apar), deoarece știu că prin fiecare situație gestionată împreună, ambii cresc, ambii evoluează, iar relația lor de iubire devine mai puternică și mai bogată.

Partenerii se simt în siguranță în cadrul relației. Într-o relație autentică, în care ambii parteneri sunt sinceri, atât cu ei înșiși, cât și unul cu celălalt, critica și judecata nu există. Relația autentică are la bază acceptarea, iubirea și înțelegerea. Așadar, indiferent de situațiile cu care se confruntă cei doi parteneri, aceștia nu uită nicio secundă că sunt o echipă. Au certitudinea că niciunul nu va acționa vreodată împotriva celuilalt. Și atunci gestionează cu ușurință și deschidere toate conflictele sau neplăcerile apărute.

Partenerii nu iau lucrurile la modul personal. O relație autentică, în care comunicarea primează, este o relație conștientă. Cei doi își recunosc și își înțeleg reacțiile sau ”dramele”, atât pe-ale lor, cât și pe ale celuilalt. Cei doi nu se învinuiesc reciproc, ci se susțin când anumite aspecte dureroase ies la suprafață. Pentru că într-o relație autentică este loc de vindecare și chiar se încurajează acest aspect. Autenticitatea permite rănilor interioare să se arate, iar recunoașterea lor este primul pas spre vindecare.

Partenerii învață ce înseamnă cu adevărat iubirea necondiționată. Într-o relație autentică, fiecare partener își pune sufletul pe masă, arătându-și cele mai ascunse colțuri ale ființei sale. Sunt sparte toate zidurile construite de-a lungul timpului, ceea ce îi lasă pe parteneri deschiși, vulnerabili și extrem de sensibili unul în fața celuilalt. Când cei doi își arată iubirea și acceptarea totală unul față de celălalt, iubire necondiționată își face loc, creând astfel în cadrul relației un spațiu sacru, de relaxare și flexibilitate, din care ambii acționează cu iubire. Un partener este suficient să fie, pentru ca celălalt să-l iubească. Nu există goluri sau așteptări, ci doar celebrarea bucuriei de a fi cu celălalt.

Așadar construiți-vă o relație bazată pe AUTENTICITATE. Arătați-vă exact așa cum sunteți partenerului vostru, fără rușine și fără teama că ați putea fi respinși sau abandonați. Dacă nu puteți face asta în relația actuală, atunci este puțin probabil să fiți lângă persoana potrivită. Autenticitatea este un dar de intimitate, de care numai un partener conștient se poate bucura cu adevărat. Cultivați-vă împreună autenticitatea în cuplu. Nu spune nimeni că este ușor, dar merită! Iar rezultatul va fi unul cu adevărat magic!

Permiteți-i relației voastre să strălucească!

Sursa articol: http://jurnaldecuplu.com/2015/07/07/o-relatie-autentica/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu