Când un bărbat și o femeie devin unu, acel ”unu” esti TU (Rumi)

sâmbătă, 22 martie 2014

Noua paradigma a relatiilor de cuplu: Iubire,Libertate,Solitudine (Osho)
   Respect,dependenta, obisnuinta, daruire.Cand vine vorba de iubire,fiecare dintre noi are o definitie proprie.Insa putini mai sunt cei care mai vad in acest sentiment adevarata lui valoare.In ceea ce priveste libertatea,o vedem prin lentilele societatii de astazi,prinsa de vraja materialului, iar despre solitudine cu totii avem retineri intrucat la o prima vedere suntem tentati sa-i spunem singuratate.
Iata,deci,se desprind trei elemente cheie despre care Osho vorbeste cu daruire si profunzime in cartea lui intitulata:" Iubire,Libertate,Solitudine "
 

Iubirea adevarata se diferentiaza de sensul pe care oamenii,in general,il acorda acestui termen.Iubirea comuna nu este decat un impuls biologic care depinde de impulsul hormonal. Tocmai de aceea asa  zisa iubire dispare cu repeziciune din interiorul nostru.
Un prim pas gresit este a confunda iubirea cu pasiunea, cu atractia fizica. Cea din urma este o reactie a corpului,pe cand iubirea se naste din interiorul constiintei. Iubirea inseamna a impartasi si nu este conditionata.
 

Iubirea obisnuita nu face decat sa ceara.Adevarata iubire nu cere nimic,ea doar daruieste.Iubirea comuna este doar sufocanta,pe cand iubirea autentica hraneste sufletul.Iubirea comuna inseamna frustrare ,in timp ce iubirea adevarata aduce implinire.Atunci cand iubesti cu adevarat,nu- ti directionezi iubirea catre o singura persoana,caci iubirea este neconditionata ea nu cunoaste limite,ea este benefica.Iubirea nu implica gija pentru celalalt ,ci compasiune si daruire.Ea inseamna respectarea celuilalt si a deciziilor lui.Iubirea topeste egoul.
Mesajul cel mai de pret este:Iubeste- te pe tine insuti,caci numai in acest fel poti sa-i iubesti si pe ceilalti.Aceasta este prima conditie de care depinde iubirea autentica.Cine nu se iubeste pe sine nu are capacitatea sa ii iubeasca si pe ceilalti pentru ca iubirea lui nu are radacini.Totul pleaca din interiorul nostru,iar in momentul in care iubirea infloreste,ea cunoaste revarsare.Numai atunci iubirea se manifesta in toata splendoarea lui.
 

In interiorul unui cuplu,iubirea este un element care de cele mai multe ori lipseste cu desavarsire. Dependenta, gelozia,posesiun ea,neincrederea sunt dovezile lipsei de iubire,intrucat iubirea nu supune,nu il ingradeste pe celalalt .Iubirea ingrijeste,respecta si ofera.Tocmai din acest motiv oamenii sufera in cadrul relatiei lor.Despartirea nu presupune durere si suferinta daca exista iubire autentica deoarece noi ajungem sa ne hranim egoul cu prezenta celuilalt.
 

Ne este teama de singuratate si atunci obisnuinta este singura poarta pe care o vedem.Preferam sa ducem o viata previzibila decat sa lasam surprinsi de bucuria inceputului. Suntem prea lasi ca sa oferim libertatea de care are nevoie persoana de langa noi si atunci durerea nu intarzie sa apara.Ca prim rezultat,iubirea se transforma in interdictie. Gelozia,neincred erea si celelalte sentimente care sunt inlocuitori ai iubirii actioneaza ca niste comprese pe care le aplicam cu speranta regasirii celuilalt.
Frica si lipsa iubirii de sine sunt ca o epidemie de care cu greu scapam si care nu ne lasa sa oferim o iubire sanatoasa ,autentica.Tineti cont:numai avand iubire de sine,puteti sa-i iubiti si pe ceilalti.Dar este vorba despre iubire adevarata autentica,plina de profunzime si daruire.
 

 "Daca va puteti bucura simultan de iubire si de libertate,numai aveti nevoie e nimic altceva.Ati obtinut totul.Nu mai exista nimic mai presus de acest lucru.Omul nu e doar liber,el este insusi libertatea."
Cuvantul libertate ne incita atat de mult incat tanjim dupa ea fara a constientiza ca ne dorim ceva ce avem ... Libertatea face parte din esenta umana,astfel omul nu poate fi conceput in afara libertatii lui.
Uneori,constiinta, i se impaienjeneaza si lupta pentru masca unor idealuri.Libertatea inseamna capacitatea in a discerne intre bine si rau,de a alege intre cele doua.In momentul cand ii refuzi omului libertatea ,ii refuzi cea mai pretioasa comoara a sa,caci numai omul este liber.Privandu- l de libertate,omul decade la rangul animalelor.
 

Ce-i drept multor oameni le este frica de ea pentru ca libertatea presupune multe riscuri:confruntare a cu necunoscutul, responsabilitate ,incredere in sine."Cine intelege ca omul se naste in mod liber,isi creste posibilitatile de a creste.Depinde numai de el ce anume doreste sa devina si ce nu.El devine propria sa creatie."
Libertatea iti apartine ,e numai a ta.Tu esti singurul responsabil de ea.
Tocmai de aceea este important sa nu irosesti deoarece prin intermediul libertatii omul devine creatorul propriului sau drum.
 

Solitudinea e insasi natura voastra.Fiecare om vine pe lume singur si pleaca singur pentru ca solitudinea este parte integranta din el.Pentru o mai buna intelegere a acestui lucru e nevoie sa intelegem diferenta dintre solitudine si singuratate.
Singuratatea e negativa,e ca un gol ce trebuie umplut si care nu e niciodata suficient de plin.Aceasta inseamna,apasare, durere,lipsa pe cand solitudinea este pozitiva,e bucuria propriei prezente.Solitudine a nu e partiala ea nu are nevoie de nimeni pentru a manifesta fericirea unui om.Singuratatea e precum o boala al carei leac e trecator,niciodata deplin,pe cand solitudinea e sanatate,armonie, implinire, intoarcere catre sine.

Persoanele solitare nu au nevoie de nimeni pentru a fi fericite,ele nu depind de nimeni deoarece sunt multumite asa cum sunt.Sensul existentei lui nu se afla in existenta altei persoane,ci in interiorul fiintei lor.Singuratatea atrage o stare de agitatie ,de disconfort pentru ca sensul dispare,el nu poate fi gasit in interior.Copii au darul de a fi solitari,de a fi fericiti cu ei insisi,de a-si fi autosuficienti.
Batranii, din contra,se simt inutili in fata celorlalti.Ei nu se bucura de prezenta lor,de existenta lor.
Solitudinea ne ajuta sa ne descoperim esenta,sa ne apropiem de noi insine si sa fim in armonie cu noi.Solitudinea inseamna cautare in interior si descoperire de sine.

  Tu esti singurul care poate alege,nimeni nu poate face in locul tau fiindca ai libertatea deplina si nu in ultimul rand,cauta sa-ti fii auto-suficient. Viata ta interioara depinde de aceste lucruri.”
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu