Când un bărbat și o femeie devin unu, acel ”unu” esti TU (Rumi)

vineri, 17 ianuarie 2014

Un Barbat Adevarat

articol de Cristian Turcanu


Trăim vremuri în care ideea de personalitate marcantă a fost complet înghiţită de apele mulţimii gălăgioase. Vuietul necontenit şi nestatornic al mass-mediei creează „vedete” pe bandă rulantă, iar oamenii care să fie cu adevărat modele mobilizatoare şi creatoare de idealuri, parcă au dispărut cu totul din lume. Mă refer în special la acei oameni care să fie personalităţi cu totul excepţionale, nu numai din punct de vedere profesional, ci, în primul rînd, caracterial. Lipsec bărbaţii adevăraţi, lipseşte bărbăţia lumii!

Un bărbat se caracterizează în primul rînd prin verticalitatea sa, prin aspiraţia sa necontenită de a atinge un ideal nobil, de a crea o lume mai bună acolo unde se află. Un bărbat adevărat nu caută un loc călduţ şi confortabil în care să ducă o viaţă liniştită cu familia lui, el caută mereu perfecţiunea şi nectarul libertăţii depline. Un bărbat adevărat este pasional, dar nu este scalvul pasiunilor. Un bărbat adevărat este plin de entuziasm, plin de credinţă, cu ochii aţintiţi mereu spre înalt. Mintea unui bărbat adevărat nu este supusă influenţei nevoilor comune, ci este aţintită mereu şi mereu către cele mai înalte aspiraţii. Un bărbat trebuie să fie mereu vigilent, mereu în căutarea Adevărului, pentru că altfel ajunge să fie prins de hăţişul lucrurilor mici şi acoperit de plasa nevoilor mărunte. Ca bărbat trebuie să ai curajul să-ţi urmezi inima, trebuie să ai curajul de a căuta mereu să te cunoşti şi să te transformi pe tine însuţi. Ca bărbat trebuie să-ţi orientezi majoritatea resurselor în depăşirea propriilor limite şi nu în satisfacerea plăcerilor de tot felul. Ca bărbat poţi să te bucuri, dar nu bucuria este scopul vieţii tale. Ca bărbat poţi să iubeşti, dar nu te legi de ceea ce iubeşti, nu cauți să posezi ceea ce iubești și nici nu ai senzaţia că se sfîrşeşte lumea, dacă nu eşti iubit. Dacă între viaţa instinctuală şi virtuţile spirituale există un război, atunci ca bărbat trebuie să fii mereu în linia întîi, luptînd pentru triumful Binelui şi al Spiritului.

Bărbatul ideal este bărbatul animat de un ideal cît mai înalt. Bărbatul ideal este creativ, încrezător, plin de vigoare, mereu vertical, abordînd cu respect provocările vieţii. Bărbatul adevărat ştie mereu ce are de făcut, el nu cunoaşte plictiseala, nehotărîrea, autocompătimirea. El este capabil să se ridice după orice cădere. Bărbatul puternic este non-conformist, dar nu teribilist. Este în stare să spargă constrîngerile prosteşti şi nesănătoase ale mimetismului social, oferind în loc o viziune mai largă şi mai sănătoasă pentru dezvoltarea tuturor. Un bărbat adevărat nu merge doar pe căi bătătorite. Dacă îşi cunoaşte bine ţinta, mereu focalizat asupra ei, îşi poate croi propriul drum. Ca bărbaţi avem nevoie să urmăm cu tot sufletul un ideal cît mai nobil, să avem un scop în viaţă pe care să-l urmăm cu consecvenţă, să fim mai mereu animaţi de aspiraţii înalte. Fiecare pe nivelul lui, trebuie să urmărească în primul rînd să-şi depăşească limitele, să se cunoască mai bine şi să se transforme într-un om din ce în ce mai bun, eliminînd influenţa emoţiilor perturbatoare din sufletul său cum ar fi: gelozia, furia, lăcomia, orgoliul şi celelalte care mai bîntuie prin lume.

Un bărbat adevărat nu caută puterea pentru ca astfel să-i poată domina pe ceilalţi, el caută puterea pentru doar pentru a fi în măsură să ofere celorlalţi libertatea şi aspiraţia de a se cunoaşte. Eşti puternic nu după numărul de oameni pe care îi domini, ci după numărul de oameni cărora le-ai redat libertatea, libertatea de a visa, de a iubi, de a fi ei înşişi. Mai marii lumii de azi caută în continuu mijloace prin care să ne manipuleze, mijloace prin care să ţină sub control masele de oameni şi ajung să se creadă cu atît mai puternici cu cît ne controlează mai bine şi ne amăgesc mai mult. Nimic mai fals! Bărbăţia unui om se vede în curajul lui de a fi liber şi de a-i ajuta şi pe ceilalţi să fie liberi. Bărbăţia adevărată se vede în calitatea idealului care te animă şi în puterea de a trezi în ceilalţi idealuri nobile. Bărbatul ideal este bărbatul dăruit cu totul unui ideal nobil! 


sursa https://www.facebook.com/pages/Trezirea-Sufletului-%C3%8En%C8%9Belepciunea-inimii/447698508676252

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu