Când un bărbat și o femeie devin unu, acel ”unu” esti TU (Rumi)

miercuri, 16 decembrie 2015

Dialogul IMAGO

couples talking
Dialogul Imago este un proces de conectare între parteneri care urmărește o comunicare sănătoasă în cadrul relației. Se centrează foarte mult pe ascultare și înțelegere. Un partener este emițător, iar celălalt receptor. Emițătorul este cel care solicită sau inițiază dialogul. Elementele majore ale dialogului sunt oglindirea, validarea, empatia. Aceste trei caracteristici facilitează construirea unui dialog în care îl ascultăm pe celălalt fără a-l judeca și-i acceptăm punctele de vedere ca și cum ar fi la fel de valide ca ale noastre. Potrivit cercetărilor, un astfel de dialog între parteneri este o manieră extrem de eficientă pentru a porni în călătoria unei conectări afective care să ducă la vindecarea rănilor noastre emoționale.

Pentru a fi corect practicat, acest dialog presupune respectarea următorilor pași:

1. Programarea – emițătorul
Este important să verifici disponibilitatea partenerului tău atunci când dorești să porți un dialog cu el pe un anumit subiect. Prin urmare, înainte de a începe să-i vorbești despre ce simți, întrebă-l dacă este un moment potrivit pentru el și dacă este disponibil să purtați acest dialog.

2. Conectarea non-verbală
Dacă răspunsul său este ”da”, așezați-vă față în față, uitați-vă timp de câteva secunde unul în ochii celuilalt, sincronizați-vă respirația.

3. Începerea dialogului – emițătorul
Este important ca limbajul folosit să fie unul pozitiv, plin de respect și bunăvoință și să fie centrat doar pe propriile sentimente. Astfel, dialogul va începe cu eu simt, mă simt/m-am simțit, eu îmi doresc etc.

4. Oglindirea – receptorul
Ca formă de răspuns, receptorul va oglindi mesajul primit de la emițător parafrazând ceea ce a înțeles în enunțuri de genul Permite-mi să văd dacă am înțeles. Îmi spui că… Am înțeles bine? ar mai fi ceva legat de acest subiect?
Oglindirea ne ajută să ascultăm și să înțelegem mai bine ceea ce vrea persoana dragă să ne comunice, reușind să evităm astfel, capcanele minții noastre care are convingerea că poate anticipa cu acuratețe reacțiile și răspunsurile celorlalți.
După ce emițătorul confirmă dacă receptorul a înțeles și după ce termină cu orice adăugare simte el că ar mai fi bine-venită, se trece la pasul următor.

5. Sumarizarea – receptor
Receptorul va sumariza întreaga împărtășire a emițătorului .

6. Validarea – receptor
După sumarizare, receptorul își arată înțelegerea, exprimând-o astfel: ”Ceea ce spui are sens acum pentru mine”

7. Empatia – receptor
Receptor se pune oarecum în locul emițătorului și își arată empatia astfel: ”Îmi imaginez că ai putea simți… Așa te simți? Mai ai și alte sentimente?”

8. Încheierea
Cei doi parteneri își mulțumesc reciproc, unul (receptorul) pentru că i s-a împărtășit, celălalt (emițătorul) pentru că a fost ascultat.
După dialog este important ca cei doi să își ofere o îmbrățișare, fiind conectați cu întregul corp timp de un minut.
couple hug 

Sursa articol http://jurnaldecuplu.com/2015/12/15/dialogul-imago/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu