Când un bărbat și o femeie devin unu, acel ”unu” esti TU (Rumi)

miercuri, 17 ianuarie 2018

Ce inseamna o relatie constienta

 

" Ma intreb adesea ce inseamna o relatie constienta in lumea provocatoare in care traim.

Suntem din ce in ce mai grabiti, cautam esenta in afara noastra, uitam ce inseamna sau poate nici nu am stiut vreodata ce inseamna un moment de contact real cu noi insine si cu cei din jur…ne e din ce in ce mai greu astfel sa ne dam seama ce ne dorim de la o relatie constienta si cum sa ne raportam la ea.
Observ insa ca exista o preocupare din ce in ce mai mare pentru a face alegeri constiente si a fi intr-o relatie constienta, construita in mod constient, dincolo de tipare mostenite si iluzii.

Ce inseamna o relatie constienta?

O relatie constienta este o calatorie, nu o destinatie. O relatie constienta este ca un container care asigura accesarea capacitatii individuale de implinire, intregire si evolutie personala.
Mai simplu spus, o relatie constienta este o cale de auto-realizare. A crea o relatie constienta ne cere sa aducem cele mai pretioase daruri pe masa: responsabilitatea, vulnerabilitatea, ascultarea, increderea si angajamentul. Acestea sunt ingredientele cheie care creeaza si sustin o relatie constienta pe deplin satisfacatoare.
Din punctul meu de vedere, o relatie constienta mai inseamna si: a sti cine sunt eu, a sti cine e celalalt si impreuna, a fi constienti din ce punct intram in relatie unul cu celalalt.
Intrebarea “cine sunt eu” reprezinta un aspect de explorat intr-o viata. Cine este celalalt este adesea un mister atat de mare incat nicio viata petrecuta impreuna nu-l va dezlega.
Pentru cei care s-au angajat intr-o astfel de calatorie, e de la sine inteles ca va fi din ce in ce mai greu sa mentina stabila o relatie constienta pe parcursul anilor, fara ca ambii parteneri sa evolueze intr-o directie asemanatoare.

Diferenta intre relatiile traite de parintii nostri si ceea ce numim noi astazi o relatie constienta

Din acest punct de vedere, putem observa o diferenta uriasa intre modul in care traim noi si modul in care traiau parintii nostri care, preocupati doar de siguranta si supravietuire de cele mai multe ori, in acele vremuri tulburi, au facut compromisuri inimaginabile pentru a mentine casnicii pe perioade la fel de inimaginabile pentru noi, cei de astazi.
Poate tocmai de aceea, pentru ca parintii nostri au stat prea mult si si-au calcat prea mult pe suflet, cei din generatia noastra pleaca uneori atat de repede din relatii, convinsi ca fericirea lor e in alta parte…Care este linia de echilibru intre cele doua atitudini, intre a sta intr-un compromis perpetuu si a pleca mult prea repede inspre altceva? Cred ca numai constientizarea.

Tipuri de relatii

In primul rand: sa constientizezi, atunci cand intri intr-o relatie, in ce fel de relatie ai intrat. Unele relatii sunt relatii de accentuare a ranilor pe care le avem din copilarie. Aceste relatii aduc cu ele ele implicit oportunitatea vindecarii ranilor, insa daca ramanem doar in durere, fara sa ne ridicam un nivel mai sus si sa aducem constientizare asupra acelor rani, acele relatii pot deveni iadul pe pamant.
Mai exista relatii de sustinere reciproca, de parteneriat, in care cei doi se sustin, sunt compatibili la nivel mental si emotional, se intalnesc pentru a-si oferi vindecare, sustinere, prietenie. Isi sustin unul altuia spatiul pentru a-si vindeca ranile si a deveni mai mult din ceea ce sunt. Sunt relatii frumoase, cu sanse de durata. Ruptura poate interveni insa cand unul dintre ei isi doreste mai mult, la nivelul sufletului.
Tot aici se pot incadra asa-zisele relatii practice, in care cei doi construiesc, proiecte, afaceri, uneori  chiar familie, se respecta si se sustin si merg inainte ca niste parteneri reali, fara prea mare contact cu nevoile profunde ale sufletului.
Mai exista relatii in care cei doi vin din paradigme diferite: unul stabil si pragmatic, care are nevoie de o directie clara in tot ce face, inclusiv in relatie iar  celalalt care prefera curgerea naturala a vietii, fara a avea nevoia de a o determina strict, fara a dori sa vada clar o directie a relatiei peste 30 de ani, lasand viata sa curga firesc in interior si in afara. Cei doi pot invata unul de la altul o perioada, insa la un moment dat pot realiza ca nu pot schimba esenta a cine sunt cu adevarat si cea mai inteleapta decizie poate fi aceea de a merge pe drumuri separate.
Mai exista si acele relatii mistice de la prima privire, care te conecteaza cu spatiul profund al sufletului, din care poti deveni cine esti tu cu adevarat, in esenta ta reala. Aceste relatii sunt cele mai provocatoare, iar aceasta energie este cel mai greu de stabilizat in dimensiunea fizica a vietii pe care o traim acum pe pamant. Insa daca fiecare din cei doi isi vindeca traumele si ranile care stau in calea iubirii, cele doua suflete pot fi ajunge sa fie impreuna in energia iubirii, atunci cand sunt pregatite.

Ce-i tine insa pe oameni impreuna, intr-o relatie constienta?

Din punctul meu de vedere exista un singur lucru care poate face ca o relatie constienta sa functioneze pe termen lung: angajamentul ambelor parti fata de propria evolutie, dorinta fiecaruia de a-si explora neincetat emotiile, sentimentele, gandurile si structura cea mai intima a fiintei lor.
Acest lucru, daca este adus si impartasit apoi in relatie, creeaza o constanta atractie fata de lumea interioara a celuilalt. Acest aspect poate tine o relatie functionala pe termen lung, plecand de la premisa ca, inca de la inceput cei doi s-au atins in cel mai profund punct al fiintei lor.
Pentru ca acest lucru sa se intample insa, fiecare din cei doi ar trebui ca in momentul intalnirii sa fie in contact cu sinele lui suprem, cu sufletul lui, cu varianta lui cea mai buna, care integreaza corpul-mintea-sufletul in aici si acum.

Tipare disfunctionale de eliberat atunci cand vrem sa intram intr-o relatie constienta

E necesar insa, si aici atingem urmatoarea conditie pentru o relatie constienta, ca fiecare sa-si fi facut deja mare parte din munca de vindecare a tiparelor disfunctionale conform carora intram in relatii.
Pentru asta, e nevoie de o analiza si de sinceritate maxima cu noi insine. E nevoie  sa ne adresam intrebari de genul: Sunt complet disponibil pentru o relatie sau inca vrea sa-mi salvez parintii? Cat din energia mea ca adult se duce inca spre ranile copilului meu interior? Am nevoie de un partener sau de un tata, de o partenera sau de o mama?
Este foarte dificil sa dam drumul acestor tipare din familia noastra, mai ales daca in copilarie ne-am confruntat cu tendinta de a incerca sa obtinem dragoste de la parinti indisponibili emotional.
In acest caz, vom fi atrasi de parteneri imposibili. Doar cei indisponibili emotional vor fi credibili pentru noi, pentru ca ne reflecta inapoi ceea ce ce credem despre noi – ca suntem nedemni de a primi iubire. Undeva, avem inca credinta inconstienta ca daca ii facem pe cei innaccesibili sa ne iubeasca, in sfarsit vom avea parte si de dragostea parintilor. Acesta este un tipar dificil de eliberat, dar numai eliberandu-l vom putea sa ne abandonam cu adevarat in iubirea pe care o meritam.
Un alt tipar care trebuie vindecat pentru a putea fi pregatiti sa intram intr-o relatie constienta este acela de a-ti construi valoarea de sine din interior inspre exterior: sa inveti sa te bazezi pe tine pentru validarea de sine si apoi, cand esti pregatit, sa-i inviti pe cei care te valorizeaza un pic mai aproape, in viata ta.

Umbrele si relatiile constiente

Un alt aspect al relatiilor constiente este legat de lucrul cu umbrele. Cat de disponibili sunt cei doi sa-si vada propriile umbre? Sau se vor multumi sa le proiecteze si sa zica: “Eu n-am nevoie de asa ceva in viata mea”, iesind pe usa la prima confruntare cu intunericul din ei?
Este si asta o alegere valida, insa atunci esti cu un pas in afara relatiei constiente pe care ti-o doresti. Iubirea este un factor catalizator extraordinar de puternic. In prezenta ei, esti gol, fara posibilitatea de a te mai ascunde de tine insuti, asa ca ai nevoie de un angajament ferm de a te uita in cele mai ascunse cotloane ale sufletului tau. Iar partenerul iti poate fi cel mai bun ghid si invatator, la fel cum si tu ii poti arata, cu iubire si blandete, ce parti din el tinute in umbra au nevoie de recunoastere si exprimare.

Stadiul de dezvoltare al partenerilor in relatia constienta

O alta intrebare pe care e recomandat sa ne-o adresam referitor la relatii constiente este: In ce stadiu de dezvoltare se afla celalalt? Unde ma aflu eu? Suntem compatibili din punct de vedere al stadiului de dezvoltare in care ne aflam? Uneori, ceea ce blocheaza disponibilitatea emotionala a cuiva si hraneste tiparele disfunctionale este trauma.
Dar, uneori, adevarul este ca partenerul nostru se poate afla intr-un stagiu emotional diferit de al nostru. In acest caz, nu mai este vorba despre a-i crea spatiul potrivit pentru vindecare. Este vorba de a astepta, uneori timp de ani de zile, in speranta ca va veti sincroniza.
Un scenariu adesea imposibil, si pentru ca va trebui sa te opresti pe tine din crestere pentru a-l astepta pe celalalt si pentru ca nu poti sti cine veti deveni amandoi, in urmatorul stadiu al dezvoltarii voastre. Poate ca veti deveni compatibili sau poate ca va veti misca apoi in directii diferite.
Cele mai importante intrebari pe care sa ni le adresam intr-o relatie constienta sunt: Cat de matur emotional este partenerul meu? Ce arii a dezvoltat si integrat in viata lui? Ce aspecte sunt inca nedezvoltate? Si cum se intersecteaza stadiul de dezvoltare in care este el cu al nostru?
Si, foarte important, varsta cronologica nu spune prea multe despre stadiul in care se afla un om:  stadiul, si nu varsta, este ceea ce conteaza.
Iar intr-un final, nu conteaza cat de mult se iubesc doi oameni daca sunt incompatibili din punct de vedere al stadiului de dezvoltare in care se afla sau daca nu au o dorinta impartasita de a deveni constienti.
La final, va las cu cea mai frumoasa definitie a unei relatii constiente pe care am gasit-o vreodata:
” O relatie de dragoste care cuprinde in ea toate taramurile si felurile de a fiinta. Conexiunea isi are sursa in esenta sufletului si este impamantata in dimensiunea fizica. In loc sa traiasca pe un taram de constientizare limitat, cuplul ascensioneaza cu ambele picioare pe pamant, penetrand toate aspectele vietii: umbre si lumini, liste de cumparaturi si unitatea constiintei. Impreuna, impartasesc nivelurile profunde si inalte ale sufletului si energia unei vieti sanatoase, impamantate si echilibrate, pe toate nivelurile personalitatii. Au o relatie completa. Totul curge in aceeasi directie, catre un ocean al intregirii.” Jeff Brown, An Uncommon Bond "

sursa articol https://www.damaideparte.ro/despre-relatiile-dintre-noi/ce-inseamna-o-relatie-constienta/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu