Când un bărbat și o femeie devin unu, acel ”unu” esti TU (Rumi)

joi, 21 decembrie 2017

11 Ponturi pentru o relatie fericita

374663_307811202583811_295450603819871_991657_2137179738_n_large
Poveștile de iubire precum în basme sunt greu de găsit, însă există niște lucruri mici și ușor de făcut, care îți pot condimenta relația în așa fel încât să te bucuri de o relație sănătoasă și fericită.
Cea mai frecventă întrebare pe care o auzim este ”Cum faci ca o relație să meargă?”.  Răspunsurile sunt multe, diverse, complicate și depind de fiecare relație în parte, iar la un moment dat se poate crea un adevărat talmeș-balmeș în capul tău, tot căutând răspunsuri în stânga și-n dreapta. Dar sunt câteva lucruri care au dat rezultate în toate cazurile și care, repetate, au dus la o îmbunătățire evidentă a relației de cuplu. În cele ce urmează vom menționa câteva dintre ele.

1. Recunoștința. Învață să devii recunoscător pentru fiecare lucru mărunt pe care îl face partenerul tău. Spune-i ”Mulțumesc” de câte ori îți oferă ocazia. Arată-i recunoștința ta și bucurați-vă împreună de starea de mulțumire. Noi avem un exercițiu pe care îl practicăm instinctiv în fiecare seară: ultimul lucru pe care ni-l spunem înainte să ne punem la somn nu este ”Noapte bună”, ci ”Mulțumesc”. Am observat că practicată seară de seară, această formă de recunoștință ridică vibrația în cadrul relației noastre. Adormim mulțumiți împreună și ne trezim încântați în fiecare dimineață. Și fiind recunoscători pentru o relație împlinită, atragem și mai multe motive de mulțumire. Astfel fiecare zi ne aduce un nou dar.

2. Manierele. Am observat că sunt relații în care bunele-maniere dispar odată cu trecerea timpului. Sintagme precum ”Te rog”, ”Mulțumesc”, ”Cu drag” sau ”Cu plăcere” dispar în unele cupluri din considerentul că ”mi se cuvine”. Păstrarea unui comportament manierat în relația de cuplu conturează respectul pe care fiecare partener îl are pentru celălalt. Folosind doar aceste expresii magice menționate mai sus, relația capătă un altfel de aer, se simte o altfel de energie, care contribuie la cultivarea iubirii dintre voi.

3. Noutatea. Multe cupluri se plâng de monotonie. Și în cele mai multe cazuri, această monotonie devine un stil de viață. Job-ul, copiii sau orice alte aspecte exterioare pot impune un șablon relației, în care cei doi se pot pierde și complace cu ușurință. Iar asta duce către moartea pasiunii și către o stare generală de tristețe și nemulțumire. Sunt studii care demonstrează că activitatea, diversitatea și noutatea pot salva o relație. Mergeți la un restaurant nou, începeți un sport împreună (de care să vă țineți), mergeți cu cortul, dați-vă cu bicicletele, mergeți la înot…faceți ceva nou și diferit în fiecare săptămână. Spargeți șablonul care vă obligă la un program restrâns și plictisitor. Puteți începe prin a vă face o listă fiecare cu ce activități v-ar face plăcere, după modelul celei de aici.

4. De la ceartă la comunicare. De ce se ceartă în general partenerii? Pentru că dispare conexiunea dintre ei. Și de multe ori motivul de la care a pornit cearta nu este cel adevărat, izbucnirea fiind de la picătura care a umplu paharul. Frustrarea a fiert o vreme în interiorul partenerului care pornește discuția. Pentru a se ajunge la ceartă, cuplul trebuie să fi trecut prin pierderea intimității în cadrul relației sau printr-unul din punctele menționate aici. Prin urmare, ”cearta” este un prilej minunat pentru cuplu de a comunica și de a-și exprima fiecare partener nevoile, astfel încât cei doi să se poată deschide și evolua împreună. Strigătele, urletele sau violența nu au adus niciodată vreun rezultat pozitiv, însă printr-o discuție calmă și deschisă, se pot obține multe!

5. Negocierea. Sunt situații în care se pot deschide conflicte banale, precum dusul gunoiului, cine spală vasele, cine aspiră, la ce ne uităm la TV etc. Este important ca în aceste situații, fiecare să-și exprime clar punctul de vedere sau dorința sa și de ce e important un anumit lucru pentru el. De exemplu, ”Eu gătesc astăzi, dar mi-ar plăcea să speli tu vasele” sau ”Facem împreună curățenie prin casă” sau ”Îmi doresc foarte mult să văd acest film, dar promit să urmăresc meciul alături de tine miercuri” etc. Fiecare situație conflictuală poate fi stinsă prin comunicare!

6. Găsiți soluții împreună. O relație înseamnă fuziune, prin urmare problemele unuia dintre voi devin problemele cuplului. Dacă unul dintre voi se confruntă cu o situație neplăcută, este important ca celălalt să-i fie alături. Și nu prin a-i arăta în permanență problema, ci prin a-l susține în găsirea unei soluții. De exemplu, dacă unul se plânge de creșterea în greutate, celălalt poate să îi propună mersul la sală împreună sau un alt sport pe care să îl practice împreună.

7. Ieșiri separate. Chiar dacă sunteți foarte îndragostiți unul de celălalt, este important să vă păstrați prietenii. Nu strică niciodată câte o ieșire ocazională cu aceștia fără partener. Unele cupluri sunt în permanență împreună. O ieșire separată ar putea aduce o gură de aer proaspăt în relație. Plus că s-ar putea să vi se facă dor de partener și atunci revederea va fi extrem de plăcută!

8. Comunicare. Sunt subiecte care nu sunt plăcute de discutat, însă e important să o faceți. Poate că nu vă va fi ușor și poate că vi se vor accesa anumite răni, însă procesul comunicării este unul foarte valoros și vindecător. Abordați fiecare subiect cu detașare și exprimați ceea ce simțiți voi, fără a-l învinui pe celălalt sau a aștepta ca el să simtă la fel. Pur și simplu dăruiți-i celuilalt șansa de a vă cunoaște mai profund. Iar când vine rândul celuilalt, ascultați cu interes, fără a lua lucrurile la modul personal. Primiți darul pe care acesta vi-l oferă: își deschide inima în fața voastră!

9. Râsul e cel mai bun medicament. Nu lăsați umorul să dispară din relația voastră. Amuzați-vă împreună de greșelile sau prostioarele pe care le face unul sau celălalt. Nu luați nimic în tragic. Râdeți cât de mult și cât de des puteți. Uitați-vă împreună la comedii sau faze amuzante de pe YouTube. Râsul vă va detașa și vă va face mai sănătoși. Ca să nu mai spun că orice persoană care râde are un farmec mai aparte, care atrage.

10. Scopul relației voastre. Nu uitați pe parcursul vieții de ce sunteți împreună. Reveniți mereu la motivația care v-a determinat să începeți această relație. Poate că vor fi mici scăpari de-a lungul timpului – gen: el uită de aniversarea voastră, ea nu știe cum îți place să fie gătit un anumit preparat, el nu știe florile tale preferate, ea nu știe echipa de forbal cu care ții… Toate aceste lucruri sunt mărunțișuri care pălesc în comparație cu menirea voastră ca și cuplu, cu adevăratul scop al relației voastre. Centrați-vă mai mult pe lucrurile care vă bucură alături de celălalt. Vedeți toate lucrurile pe care le aveți deja și fiți recunoscători pentru ele, decât să căutați lucrurile care vă lipsesc. Într-un final veți realiza amândoi că relația voastră este mult mai mult de atât.

11. Terapie. Când relația voastră pare că nu mai merge, nu renunțați cu ușurință la ea, dar nici nu vă complaceți într-o situație care nu onorează pe nimeni implicat (cei doi parteneri și după caz, copiii acestora). Este important să conștientizați amândoi în ce punct vă aflați și să decideți să urmați o formă de terapie de cuplu. În urma terapiei, veți putea decide cu mintea limpede dacă relația poate continua sau nu. Cu toate că se consideră că a merge la terapie de cuplu înseamnă a-ți salva relația, în unele cazuri, terapia conduce către divorț – atunci când ambii parteneri conștientizează că nu mai pot evolua împreună, că nu mai au nimic ce să își ofere sau că, pur și simplu, nu își mai doresc să rămână împreună. În acest sens, divorțul se încheie într-o notă amicală și la un nivel de maximă înțelegere, fără traume și fără regrete.
Tu ce lucruri ai experimentat care au făcut ca relația ta să meargă? Care sunt gesturi mărunte care îți înfrumusețează viața de cuplu?
Așteptăm cu nerăbdare răspunsurile voastre!

sursa articol https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=5269280295978680022#editor/target=post;postID=1561292029324931544

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu