Când un bărbat și o femeie devin unu, acel ”unu” esti TU (Rumi)

duminică, 31 ianuarie 2016

Relatia constienta de cuplu

Daniel

În articolul de astăzi veți găsi frânturi din interviul pe care Daniel Rusu, co-fondator ”Jurnal de Cuplu”, l-a acordat pentru Ziar de Cluj, care amintesc despre importanța creării unei relații sănătoase de cuplu. Sunt învățăminte demne de notat și urmat, așadar vă invităm să le citiți și…să le puneți în practică!

”Lucrurile care ies la suprafață în partenerul tău nu au nicio legătură cu tine, cu ceea ce faci tu, doar recreează pentru el o situație din trecut, condițiile unei situații din trecut. Practic, tiparele, comportamentele, emoțiile ni le construim în copilărie, prin relația pe care o avem cu îngrijitorii noștri, și ceea ce facem pe parcursul vieții este să atragem în viața noastră situații sau persoane care să recreeze acele tipare, pentru că pe acelea le cunoaștem, aceea este zona noastră de confort.

Acesta este unul dintre motivele pentru care toți partenerii noștri seamănă între ei, și seamănă nu neapărat din punctul de vedere al caracteristicilor lor, ci al emoțiilor pe care le stârnesc în noi. Suntem atrași de același tipar emoțional și comportamental, pentru că asta este ceea ce cunoaștem și ne este familiar, iar o relație conștientă te face să devii conștient, în cadrul ei, de toate aceste tipare pe care le ai, să știi de unde provin. Într-o astfel de relație, atunci când trăiești emoții sau stări negative, relația devine un mediu prin care poți să găsești cauza acestor trăiri.

Mă simt frustrat, de exemplu, de faptul că partenera mă ignoră. Am o stare negativă legată de situația asta și, într-o relație conștientă, în loc să dau vina pe ea pentru lipsa de atenție, să o învinovățesc pe ea de starea mea emoțională negativă, îi comunic starea pe care o am, iar apoi îmi îndrept atenția asupra mea, pentru că starea eu o trăiesc, și merg în copilăria mea pentru a încerca să îmi dau seama când am simțit prima dată acest tipar emoțional. Partenerul este cel care îmi scoate această stare la suprafață, aș că ar trebui să îi fiu recunoscător pentru că mă ajută să îmi conștientizez un blocaj emoțional sau o stare negativă. După ce îmi reamintesc, începe partea de vindecare; sunt diferite tehnici și metode, fie de consiliere, fie de terapie, care îmi permit, nu să modific ceea ce s-a întâmplat, pentru că asta este imposibil, ci să îmi modific percepția asupra situației trăite în copilărie.

De exemplu, s-ar putea ca în copilărie să descopăr o situație când părinții erau atât de ocupați cu serviciul, cu grijile lor, încât nu mi-au acordat suficientă atenție, nu au fost atenți la ceea ce le spuneam sau la nevoile mele, și atunci am trăit pentru prima dată această stare de a nu conta, de a nu fi important, de a nu avea valoare ceea ce spun și de a nu primi atenție. Acest aspect al meu, născut în copilărie, este încă în mine și se manifestă pe parcursul vieții mele, pentru că este deja un tipar cunoscut.

Pentru că majoritatea rănilor emoționale și a tiparelor create în copilărie revin în viața noastră în cadrul relațiilor de cuplu din viața matură, mediul cel mai intim și mai favorabil pentru ca acestea să se manifeste este o relație conștientă, o cale importantă de vindecare și de evoluție personală, față de una inconștientă, care doar ascunde problemele și duce la trăiri lipsită de autenticitate.

Într-o relație inconștientă partenerii se sperie de ceea ce scot la suprafață și, datorită fricii că se vor manifesta aiurea sau că vor trezi în partener stări negative, se sperie și încearcă să se ascundă, sau li se reproșează felul în care se comportă și, în momentul acela, ei se închid, iar relația devine falsă.

Într-o relație conștientă fiecare persoană își asumă responsabilitatea asupra propriilor stări emoționale. Cu o astfel de abordare se schimbă complet optica asupra relației și partenerii se folosescde fiecare situație pentru a identifica, a conștientiza și a vindeca anumite aspecte ale lor, blocate în tipare emoționale negative, ceea ce duce la sentimentul de eliberare din acele șabloane care s-au repetat pe parcursul vieții.

Doar 1% din atracția pe care o simțim pentru o anumită persoană este conștientă, în timp ce 99% din ceea ce provoacă atracția provine din subconștientul nostru.

Scanăm practic toate persoanele din jur, iar subconștientul ne transmite, sub formă de atracție, care ar fi cea mai bună persoană care se potrivește tiparului nostru emoțional, acea persoană care ne va oferi exact acele situații și conjuncturi în care noi să ne continuăm tiparul. Căutăm, practic, să recreăm același context, în mod repetat, până conștientizăm că suntem blocați în niște tipare și luăm decizia de a ne elibera. De aici începe munca cu noi înșine, iar acest lucru se întâmplă cel mai bine atunci când partenerul ne scoate la suprafață toate aspectele și toate rănile emoționale pe care noi vrem să le ignorăm, de care fugim.

Într-o relație conștientă se creează acel mediu de siguranță și încredere care ne permite să scoatem la suprafață toate aspectele care ne țin blocați în tipare.
În mod paradoxal, tocmai nepotrivirile sunt acelea care te ajută să te vindeci și să duci relația mai departe, la un nivel superior.

Ești atras de o persoană, intri într-o relație cu ea, o perioadă totul e bine și frumos, apoi constați că nu te potrivești deloc, că ea nu este ca tine, că aveți valori și concepții diferite. Cu această persoană este cel mai indicat să începi o relație conștientă, pentru că, prin această incompatibilitate, ea poate declanșa în tine o multitudine de stări și emoții, și acesta e scopul, să acceseze în tine toate acele aspecte pe care ai de lucrat, care te pot duce la vindecare.

Într-o relație conștientă, situațiile pe care lucrezi, și pe care reușești să le vindeci, nu mai apar, stările emoționale de care te eliberezi nu se mai manifestă, rănile, cum ar fi cea de abandon, sau de a fi ignorat sau controlat, odată vindecate, nu mai revin. În permanență vor ieși la suprafață noi asemenea stări negative, dar nu mai sunt aceleași.

Vindecarea rănilor emoționale, pe care relația conștientă le-a scos la suprafață, te apropie de partener, întărește legătura cu acesta și deschide sau creează spațiul pentru a duce relația la un alt nivel, mai profund.
Asta presupune o schimbare totală a opticii vizavi de ce înseamnă a fi într-o relație cu un alt om, pornind de la întrebarea: ”De ce caut un partener, ce anume caut în cadrul unei relații?” Și pot căuta evoluție, conexiune, iubire, sau pot căuta pe cineva care să îmi ofere lucrurile de care am nevoie, și aici cred că se face diferența.

Într-o relație conștientă ai posibilitatea de a te vindeca, pentru că ți se permite să scoți la suprafață ceea ce răbufnește din interiorul tău, în timp ce în cea inconștientă trebuie să te conformezi unui tipar, pentru că ești încălțat tu cu responsabilitatea stării de bine a partenerului.

Într-o relație conștientă accepți diversitatea, iar diferențele dintre tine și partener te îmbogățesc ca experiență. Valorile cuplului sunt date de suma valorilor individuale ale celor doi membri, sunt compuse și din valorile comune, dar și din valorile individuale. Într-o relație conștientă se sărbătorește fiecare diferență, pentru că așa-zisele incompatibilități au menirea de a te îmbogăți ca experiență și cunoaștere.”

Pentru a citi întregul interviu, te invităm să citești articolul-portret publicat de Florin Moldovan pe site-ul ziardecluj.ro.

Sursa acestui articol:  http://jurnaldecuplu.com/2016/01/31/relatiasanatoasa/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu