Când un bărbat și o femeie devin unu, acel ”unu” esti TU (Rumi)

marți, 6 august 2019

Iubirea constienta si intimitatea





– chei ptr o  relatie de cuplu reusita -

Iubirea constienta:   inseamna sa-ti cunosti nevoile, sa le exprimi intr-o maniera afectuoasa si ,de asemenea, sa cunosti limpede - prin Comunicare, care sunt nevoile partenerului tau, fara de care relatia nu ar putea functiona normal. Este esential ca ambele persoane dintr-o relatie sa exprime explicit care este acel lucru pentru ele, apoi sa respecte asta, unul pentru altul. In acest fel vor evolua amindoi intr-o relatie sacra. Aceasta e iubirea constienta.(e.b)
Intimitatea  : (text preluat din cartea “Secretele comunicarii” –Cum sa vorbesti astfel ca partenerul tau sa te asculte, Cum sa asculti astfel ca partenerul tau sa vorbeasca, de Nancy L. Van Pelt)
“Ce este intimitatea ?
 Cuvintul deriva din latina si inseamna “cel mai profund”. Intimitatea trece dincolo de simplul contact fizic. Ea se refera la o stare de confidentialitate, la o relatie personala profunda. Atit pentru barbat cit si pentru femei, apropierea emotionala este aspectul cel mai important al intimitatii..Intimitatea emotionala incepe atunci cind partenerii impartasesc experienta vietii lor: simtaminte, conceptii, convingeri, tinte, domenii de interes, timp. Daca unul dintre aceste domenii este deficitar, va exista o lipsa de apropiere.Nimeni nu poate ajunge la Intimitate fara sa plateasca, in mod personal, un pret. Uneori pretul acesta poate fi masurat in termini de suferinta si de durere. Dar privilegiul ajungerii la intimitate atirna mai greu in balanta decit suferinta.”
“Intimitatea in relatie are drept tinta aceea de a te simti aproape de fiinta pe care o Iubesti: emotional, fizic, social si spiritual, adica in cele 4 domenii care afecteaza si sustin “intreaga fiinta”.
“Fiecare dintre noi are o imagine mentala  cu privire la cum ar trebui sa se comporte partenerul. Ori de cite ori suntem dezamagiti sau iritati, aceasta este o cauza a discrepantei dintre modul in care se comporta acesta si asteptarile noastre, deoarece sistemul de valori este diferit. Marea majoritate a problemelor dintr-o relatie ar putea fi evitate daca partenerii ar fi in stare sa-si inteleaga unul altuia nevoia de a vedea, de a auzi sau de a simti demonstratii de iubire, de apreciere si respect.”
Dar  care este acel lucru care pune sistemul de valori in echilibru si transforma o relatie functionala intr-una extraordinar de implinitoare?
Raspuns:  Intimitatea-un statut de “cei mai buni prieteni.” Egalitate si parteneriat.
“Cind partenerii dintr-o relatie intima invata sa-si impartaseasca unul altuia simtamintele, sa inteleaga punctual de vedere al celuilalt, sa  cauta impreuna o solutie…cistiga amindoi.Si aceasta rasplata valoreaza cit greutatea ei in aur.”
Relatiile intime, bazate pe incredere, loialitate, deschidere si apropiere este  etalonul pentru cel mai placut si implinitor mod de viata.
Intimitatea este rezultatul final al efortului investit de un cuplu in care cei doi vor sa ramina indragostiti unul de celalalt cit mai mult timp.
Intimitatea se dezvolta pe masura ce intre parteneri se stabileste o relatie bazata pe afectiune si preocupare, in care increderea si onestitatea sunt evidente, intr-o atmosfera in care nimeni nu se teme ca gindurile, simtamintele sau preocuparile lor ii vor fi criticate, ci intr-un simtamint de deplina siguranta si sentimentul ca esti  auzit, ascultat si inteles. Alte expresii care ar putea descrie o relatie intima ar putea fi: purtarea de grija, partasie, cunoastere reciproca, daruire de sine, satisfacerea nevoilor celuilalt, deschidere, impartasire cu celalalt a celor mai ascunse lucruri, a tot ce ai pe suflet… Fiecare trebuie sa simta ca simtamintele lui sunt importante si ca li se acorda cea mai mare consideratie. Aceasta sta la temelia respectului.…
Aceasta presupune:
-incredere;
-deschidere;
-libertate;
-timp
Atunci cind ajungi la acest fel de apropiere non-sexuala cu partenerul tau, inseamna ca ai atins cel mai inalt nivel de intimitate. Nu exista nici o alta cale, si toate motivatiile pe care le aducem pentru a justifica nesinceritatea si ascunzisurile, nu sunt decit o iluzie. Ar fi mult mai bine sa spui  ceea ce simti cu adevarat decit sa intri in labirintul si in dificultatile unei relatii false si conventionale.“
Nu exista nici o justificare, exista doar propriile noastre frici si slabiciuni personale: teama de a fi respins sau criticat si instinctul de a te proteja, amintiri dureroase din trecut, probleme nerezolvate ale relatiei actuale, faptul ca ai fost ranit sau dezamagit prea tare pentru a mai incerca din nou…etc
Desi tinjesc enorm dupa intimitate, oamenii se tem de intimitate , pentru ca aceasta presupune vulnerabilitate si daruire de sine.  Este mult mai usor sa-si dezbrace hainele si sa-si ofere trupurile, decit sa se ofere pe ei insisi”.
Este considerat un mare curaj  sa ne deschidem complet in fata partenerului, sa fim vulnerabili. Dar de fapt vulnerabilitatea este adevarata putere si prin ea vom atinge desavirsirea la care aspira sufletele noastre. (e.b.)
“De asemenea, intimitatea include capacitatea de a percepe ceea ce simte si ceea ce are nevoie partenerul tau, precum si dispozitia de a face acele schimbari prin care sa te adaptezi acestor nevoi, cind situatia o cere. Aceasta daruire de sine inseamna oare o pierdere a identitatii? Nicidecum, dar ea implica o dispozitie reciproca de a raspunde dorintelor celuilalt.
Barbatii simt nevoia de intimitate, dar nu o cauta deoarece li se pare ca aceasta ar ameninta individualitatea lor. De aceea ei au tendinta sa se retraga dupa ce au ajuns la ea. Acest comportament este derutant pentru femei, deoarece ele  isi doresc foarte mult sa mentina intimitatea cistigata. Intimitatea aduce femeilor mai multa fericire. Pe barbati intimitatea ii protejeaza de stress si le imbunatateste starea de sanatate.
In concluzie, intimitatea emotionala este un lucru extraordinar!
Atunci cind este experimentata, ea conduce la bucurie pura , satisfactie si  implinire . “

articol conceput de Eugenia Berdan, 2010

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu