Când un bărbat și o femeie devin unu, acel ”unu” esti TU (Rumi)

vineri, 14 februarie 2014

Neale D. Walsch - Iubirea

 Iubirea este ceva care nu pune conditii, care nu are limitari si care nu are nevoi.
Dat fiind ca nu pune conditii, ea nu cere nimic pentru a fi exprimata.Nu cere nimic in schimb. Nu pretinde sa i se plateasca cu aceeasi moneda.

Dat fiind ca nu are limitari, ea nu il limiteaza pe celalalt. Nu are sfarsit si continua pentru totdeauna. Nu cunoaste experienta granitelor sau barierelor.
Dat ca nu are nevoi, ea nu cauta sa ia nimic ce nu este da de bunavoie. Ea se straduieste sa nu tina nimic pentru ea, nedorind sa fie tinuta. Cauta sa nu dea nimic ce nu ar fi primit cu bucurie.
Iar ea este libera. Dragostea este ceea ce este liber, deoarece libertatea este esenta a ceea ce inseamna Dumnezeu, iar dragostea este Dumnezeu exprimat."
Aceasta este cea mai frumoasa definitie a dragostei. Daca oamenii ar intelege-o si ar trai-o, totul s-ar schimba.

Ce inseamna ca “dragostea e libertate?” Libertatea de a face ce?
Libertatea de a exprima partea cea mai plina de fericire din Cine Esti Tu cu Adevarat. Iar aceasta este partea care Stie ca tu esti Una cu toate si cu toti.

Acesta este adevarul fiintei tale si acesta este aspectul Sinelui pe care vei cauta cel mai urgent si cu cea mai mare ravna sa-l traiesti ca experienta. O fiinta evoluata simte acest sentiment de Unime cu mai mult decat o singura persoana,  il simte fata de oricine, tot timpul. 

A fi indragostit cu adevarat inseamna ca sunteti Unul singur. Ceea ce incepe prin a fi cu altul, devine experienta de a fi Unul – de a fi cu Sinele. Intradevar acesta este scopul exprimarii dragostei. Acesta e un subiect care va da la iveala motivul principal pentru care exista durere si nefericire pe planeta voastra in jurul experientei  numita “dragoste”, motivul principal pentru care considerati ca este atat de dificil sa va iubiti unul pe altul si motivul principal pentru care considerati ca este atat de dificil sa il iubiti pe Dumnezeu.

Pentru ca fiintele umane au creat un stil de viata in care a se simti in Unime cu toti ceilalti , tot timpul, ii pune in incurcatura.  Oamenii nu stiu sa iubeasca.

Motivele  principale care omoara dragostea sunt:
1.    A avea nevoie de ceva
2.    A te astepta la ceva
3.    A fi gelos
Nu poti iubi cu adevarat pe celalalt cand una dintre cele trei este prezenta.

Majoritatea oamenilor confunda dragostea cu nevoia. Ei cred ca cele doua cuvinte si cele doua experiente pot fi puse una in locul celeilalte . Nu este asa. A iubi pe cineva nu are o legatura cu a avea nevoie de acea persoana.
Poti sa iubesti pe cineva si sa ai , in acelasi timp, nevoie de ea – dar nu o iubesti din cauza ca ai nevoie de ea. Daca o iubesti pentru ca ai nevoie de ea, nu o iubesti deloc, iubesti doar ceea ce acea persoana iti da.

Cand iubesti pe altcineva pentru ceea ce este acea persoana, atunci o iubesti cu adevarat, fie ca ea iti da ceea ce ai tu nevoie, fie ca nu.  Cand nu este nimic de care sa ai nevoie atunci poti sa iubesti cu adevarat.

Cu cat ai mai putina nevoie de ceva de la cineva, cu atat poti iubi mai mult acea persoana. Iubind-o nu pentru ceea ce iti poate da, ci, pur si simplu, pentru ceea ce este.

 “A avea nevoie” este o stare care omoara cu cea mai mare forta dragostea. Nevoia este atunci cand va imaginati ca exista ceva in afara voastra pe care nu-l aveti acum si care va trebuie ca sa fiti fericiti. Deoarece voi credeti ca aveti nevoie de acest lucru, veti face aproape orice ca sa-l obtineti.  Va veti stradui sa achizitionati ceea ce credeti ca avti nevoie, si negociati ceea ce aveti in schimbul a ceea ce cautati sa obtineti.  Si acest proces este denumit de voi “dragoste”, deoarece ati fost  invatati ca acesta e modul in care Dumnezeu isi arata dragostea pentru voi : “ daca voi Ma iubiti, va voi lasa sa intrati in rai, daca nu Ma iubiti, nu va voi lasa.” Si in felul acesta ati creat in mitologia voastra umana o poveste pe care o traiti in fiecare zi dragostea pune conditii.

In realitate Dumnezeu nu are nevoie de nimic si, prin urmare, nu pretinde nimic de la voi. Eu va spun acum ca nu am nici o nevoie. Ca sa exprim in afara Sinelui meu Tot ceea ce sunt – Totul in Tot – nu am nevoie de altceva  decat ceea ce sunt Eu in interiorul Sinelui meu. Aceasta este adevarata natura a lui Dumnezeu. Acestea sunt chipul si asemanarea dupa care sunteti facuti. Eu nu am nevoie de nimic de la voi si, prin urmare, nu caut, nu doresc si nu cer nimic de la voi. Dragostea Mea pentru voi  este fara conditii si fara limitari.

Si voi sunteti fara nevoi. Nu aveti nevoie de nimic pentru ca sa fiti perfect fericiti. Doar credeti ca exista ceva de care aveti nevoie. Cea mai profunda, cea mai perfecta fericire o veti gasi in interiorul vostru si, o data gasita, nimic din exteriorul Sinelui vostru nu mai e asemenea ei si nimic nu o poate distruge.

Ma intrebi de ce , daca fericirea se afla in tine decand lumea, tu nu ai trait-o pana acum ? Deoarece nu te straduiesti sa o traiesti. Te straduiesti sa traiesti experienta celei mai grandioase perti din Sinele tau – in afara Sinelui tau.  Te straduiesti sa traiesti prin altii experienta lui Cine Esti Tu, mai degraba decat sa le permiti altora sa traiasca prin tine experienta lui Cine Sunt ei.
Cand ajungi in starea de maestru, nu mai cauti sa-ti cunosti Sinele prin altii, ci alegi ca altii sa se cunoasca pe ei insisi prin tine. Si pentru asta intra inauntrul tau. In interior vei gasi binecuvantarea. Acolo iti vei aminti Cine Esti si acolo vei trai iarasi experienta ca nu ai nevoie de nimic care se afla in exeriorul  Sinelui tau. Acolo vei vedea chipul si tau facut dupa asemanarea Mea.  Iar in ziua aceea nu vei mai avea nevoie de nimic altceva si vei fi, in sfarsit, in stare sa iubesti cu adevarat, sa iubesti din tot Sufletul.

Ma intrebi daca faptul de a nu avea nevoie de nimic de la nimeni altcineva ca sa fii cu adevarat fericit nu te va face o persoana antisociala? Dimpotriva, te va face mai sociabil decat oricand, deoarece acum vezi in mod clar ca nu ai nimic de pierdut. Nimic nu inhiba mai mult dragostea voastra unul pentru celalalt decat gandul ca aveti ceva de pierdut.

Din acest motiv vi s-a parut greu sa Ma iubiti. Vi s-a spus ca daca nu ma iubiti asa cum trebuie, Eu Ma voi infuria. Dat fiind ca Eu sunt un Dumnezeu gelos, vi s-a spus ca nu voi accepta dragostea voastra sub orice forma – alta decat cea in care v-o pretind Eu. Ati fost invatati ca exista un Dumnezeu gelos care se asteapta la foarte multe din partea voastra si care are atat de multe nevoi, incat, daca dragostea Lui pentru voi nu este recompensata, El va va pedepsi la condamnare vesnica. 

Aceste invataturi fac acum parte din cultura voastra. Ele sunt atat de adanc inradacinate in psihicul voastru, incat a le scoate de acolo ar insemna un efort foarte mare. Si totusi, pana cand nu-l faceti, nu puteti spera sa va iubiti cu adevarat unul pe celalalt, si cu atat mai putin pe Mine.

Chiar daca reusiti sa eliberati nevoia din relatiile voastre unul cu celalalt si cu Mine, tot trebuie sa mai eliberati si asteptarile. Ca si nevoia, asteptarile omoara dragostea. Asteptarile reduc libertatea iar libertatea este esenta dragostei.

“A te astepta la ceva”  este o stare in care ganditi ca altcineva din viata voastra trebuie sa se comporte intr-un anumit fel, trebuie sa apara asa cum credeti voi ca sunt sau cine credeti voi ca ar trebui sa fie.
Cand iubesti pe cineva , ii garantezi totala libertate de a fi cine este, pentru ca acesta este cel mai mare dar pe care i-l poti da, iar dragostea da intotdeauna cel mai mare dar. Acesta este darul pe care Eu vi-l dau.

Dar voi nu v-ati putut imagina o dragoste atat de mare, si  ati hotarat ca Eu v-am dat  libertatea de a face numai lucrurile pe care vreau Eu sa le faceti. Ca va condamn pentru eternitate pentru ca ati facut alegerea pe care nu vroiam sa o faceti. In felul acesta v-ati construit voi ideile: daca urmeaza ca Eu sa va asigur recompensa in rai, Ma astept ca voi sa faceti totul asa cum vreau Eu. Iar aceasta este ceea ce voi numiti – dragostea lui Dunezeu. Apoi, voi va tineti unul pe altul in aceeasi stare de asteptare si numiti aceasta dragoste.

Dar nu este dragoste in nici unul dintre cazuri deoarece dragostea nu se asteapta la nimic decat la ceea ce ofera libertatea, iar libertatea nu stie ce inseamna a te astepta la ceva.
Atunci cand nu ii pretinzi unei persoane sa apara in fata ta asa cum ti-ai imaginat tu ca trebuie sa apara, atunci poti sa renunti la asteptari. Asteptarile dispar. Atunci tu il iubesti pe celalalt exact asa cum e. Dar aceasta se poate intampla cand iti iubesti Sinele, pe tine insuti, exact asa cum esti. Iar aceasta se poate intampla cand Ma iubesti pe Mine exact asa cum sunt Eu.

Puteti sa-l iubiti pe Dumnezeu neconditionat?  Aceasta e intrebarea cea mare, deoarece puteti prmi dragostea Mea numai in modul in care Mi-o dati pe a voastra. Si acest lucru e valabil si in cazul relatiilor umane. Puteti primi dragostea altcuiva numai in modul in care i-o dati pe a voastra. Ceilalti va pot iubi in felul lor cat vor. Dar de primit o puteti primi numai asa cum le-o dati voi.

Tu nu poti sa traiesti o experienta pe care nu le permiti altora sa o traiasca. Iar aceasta ne aduce la ultimul element din cadrul raspunsului despre ce anume omoara  dragostea: gelozia.
Din cauza hotararii voastre de a-L iubi pe Dumnezeu cu gelozie, ati creat mitul unui Dumnezeu care iubeste cu gelozie. Ati incercat sa puneti stapanire pe toata dragostea Mea. Daca cineva pretinde ca Dumnezeu ii iubeste pe toti oamenii la fel, ca accepta toate credintele, ca imbratiszeaza toate natiunile – voi numiti aceasta blasfemie.

Acest mod de dragoste manat de gelozie nu este modul in care Eu iubesc, ci este modul in care voi ati perceput dragostea Mea, deoarece acesta este modul in care voi Ma iubiti pe Mine.  Acesta este si modul in care voi va iubiti unul si care va omoara. Literalmente. Se stie ca voi va omorati unul pe altul sau pe voi insiva din cauza geloziei. Daca iubiti pe cineva , ii spuneti ca trebuie sa va iubeasca pe voi si numai pe voi. Daca iubiti pe cineva, deveniti gelosi. Si treaba asta e fara inceput si fara sfarsit. Nu sunteti gelosi numai pe alti oameni, sunteti gelosi pe serviciu, pe hobby-uri, pe copii, pe orice care ii distrage persoanei iubite atentia de la voi. Ideea de a fi gelos pentru timpul in care cei pe care-I iubesti si-l petrec cu altcineva poate sa-ti apara numai daca iti iaginezi ca propria ta fericire este compromisa cand cel pe care-l iubesti este fericit.

Cum scapi de gelozie? Scapa de ideea ca fericirea depinde de orice se afla in afara ta ! Scapa de gandul ca dragostea inseamna  ceea ce capeti in schimbul a ceea ce dai! Scapa de pretentiile pe care le ai asupra timpului, energiei, resurselor sau dragostei celeilalte persoane !
Traieste-ti viata pentru o noua ratiune. Intelege ca scopul vietii nu are nici o legatura cu ceea ce obtii tu de la ea, ci are de a face numai cu ceea ce pui tu in ea. Acelasi lucru e valabil si in cadrul relatiilor.

Scopul vietii este de a-ti crea din nou Sinele in urmatoarea cea mai grandioasa versiune a celei mai
marete viziuni pe care ai avut-o vreodata despre Cine Esti. Este despre a anunta si de a deveni, de a exprima si de a indeplini, de a trai ca experienta si a-ti cunoaste adevaratul tau Sine.

Aceasta nu pretinde nimic de la celalti oameni din viata ta – sau de la o persoana anumita.

Aminteste-ti ca dragostea nu pune conditii, nu impune limite, si nu are nevoie de nimic.  In felul asta va iubesc Eu pe voi. Dar aceasta este o dragoste pe care nu va vedeti primind-o, deoarece este o dragoste pe care nu va vedeti exprimand-o. Aceasta este tristetea intregii lumi.

Daca voi nu aveti nevoie de nimic, atunci puteti sa-l iubiti pe celalalt neconditionat, fara nici o limitare. Ii puteti oferi libertate totala. Libertatea este, pretutindeni, un concept de baza si un mod de a construi viata, deoarece libertatea este esenta de baza a lui Dumnezeu. Toate sistemele care micsoreaza , restrictioneaza, atenteaza la libertate sau o elimina, intr-un fel sau altul, sunt sisteme care actioneaza impotriva vietii insasi.

A acorda altcuiva libertate deplina nu inseamna a-I acorda dreptul de a abuza de tine si nici nu inseamna a te condamna pe tine insuti la o inchisoare construita chiar de tine insuti, in care sa traiesti o viata pe care nu ai alege-o – pentru ca celalalt sa traiasca viata pe care si-o doreste. A iubi pe altcineva nu inseamna ca trebuie sa incetezi de a te mai iubi pe tine insuti.

A acorda libertate deplina inseamna cu adevarat a nu-I impune celuilalt nici un fel de limitare, dar iti impui limitari tie insuti. Limitezi ceea ce tu alegi sa traiesti ca experienta si nu ceea ce celalalt are permisiunea de a trai ca experienta.
Aceasta limitare este voluntarasi, astfel, intr-un sens foarte real, nu e catusi de putin o limitare. Este o declaratie a lui Cine Esti. Este o creatie. O definitie.

Nimeni si nimic nu e limitat in Imparatia lui Dumnezeu. Iar Dragostea nu cunoaste nimic altceva decat Libertate. La fel se intampla si cu Sufletul. La fel se intampla si cu Dumnezeu. Iar aceste cuvinte pot fi puse unul in locul celuilalt. Dragoste. Libertate. Suflet. Dumnezeu. Toate cuprind aspecte din celalalt. Toate sunt celalalt.

Sunteti liberi sa anuntati si sa marturisiti Cine Sunteti, in fiecare moment de Acum. Intr-adevara , asa si faceti, chiar fara sa o stiti. Dar nu sunteti liberi sa marturisiti cine este altcineva si cine trebuie sa fie. Acesta este un lucru pe care dragostea nu l-ar face niciodata. Nu l-ar face nici Dumnezeu, care este esenta dragostei insasi.

Daca doriti sa anuntati si sa marturisiti ca voi sunteti o persoana care, pentru a fi fericita, pentru a se simti bine si confortabil si in siguranta, are nevoie si pretinde dragostea exclusiva a celuilalt, sunteti liberi sa anuntati acest lucru. O veti arata prin actiunile voastre in cadrul fiecarei situatii; ele devin modul vostru de a anunta.

Daca doriti sa anuntati si sa marturisiti ca voi sunteti o persoana care, pentru a fi fericita, pentru a se simti bine si confortabil si in siguranta, are nevoie si pretinde cea mai mare parte din timpul si energia si atentia celuilalt, sunteti liberi sa anuntati si acest lucru. Dar, Adevar va spun Eu voua: Daca voi permiteti ca marturisirea de sine sa se traduca prin gelozie fata de celalalt, sau fata de prieteni, sau serviciul, sau hobby-ul, sau interesele celuilalt, gelozia voastra va pune capat dragostei voastre si s-ar putea foarte bine sa puna capat dragostei celuilalt pentru voi.

Vestea cea buna este ca – a defini Cine Sunteti si Cine Alegeti sa Fiti – nu trebuie neaparat sa se traduca prin gelozie fata de altul si nici prin control  asupra celuilalt. Aceasta definire afirma simplu si cu dragoste cine sunteti si cum alegeti voi sa fie Viata pentru voi. Dragostea voastra pentru celalalt continua chiar si atunci cand actionati cu dragoste si cu intelegere ca sa depasiti orice diferenduri care ar putea exista intre voi si chiar daca schimbati natura relatiei voastre ca rezulatat al acestor diferenduri.

Nu trebuie sa puneti capat unei relatii pentru a o schimba. Intr-adevar, nu puteti sfarsi o relatie, o puteti doar modifica. Voi intotdeauna aveti o relatie cu toata lumea. Intrebarea nu e daca aveti o relatie – ea este, ce fel de relatie este aceasta?

Raspunsul vostru la aceasta intrebare va va afecta viata pentru totdeauna – si, intr-adevar, ar putea schimba cu adevarat lumea."


fragment din cartea "Prietenie cu Dumnezeu" de Neale Donald Walsch

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu